Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Koszela Kamil
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Lekarze rodzinni
(1)
Psychiatrzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Choroby kręgosłupa
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Dietetyka
(1)
Fizjologia patologiczna
(1)
Kręgosłup
(1)
Leczenie dietą
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Gatunek
Jadłospis
(1)
Opracowanie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa w praktyce lekarza POZ / redakcja naukowa: dr n. med. Kamil Koszela. - Wydanie 1. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - 104 strony : fotografie, ilustracje, portret ; 24 cm.
(W Gabinecie Lekarza POZ)
Na okładce podtytuł: nowe spojrzenie, oraz skrócony opis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Dysfunkcje kręgosłupa i tkanek okołokręgosłupowych stanowią jeden z głównych problemów zdrowotnych, z jakimi spotyka się lekarz POZ w swojej codziennej praktyce - zarówno na etapie wstępnej diagnostyki, jak i prowadzenia pacjenta z chorobami przewlekłymi. O tym, co jest istotne w rozpoznaniu i leczeniu oraz profilaktyce w opiece ambulatoryjnej choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, traktuje monografia pod redakcją naukową dr n. med. Kamila Koszeli. Jest to praktyczny zespół drogowskazów, rad i wskazówek dla lekarza rodzinnego dotyczących postępowania z pacjentem z chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa. Publikacja dedykowana jest lekarzom POZ, ale może też być intersująca dla studentów medycyny, jak i lekarzy wielu innych specjalności, którzy w sowiej codziennej praktyce zajmują się tą populacją chorych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58532 (1 egz.)
Kaucja: 0,00 zł
Książka
W koszyku
Dietetyka w psychiatrii i neurologii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XV, [1], 294 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22250 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej